07 września

PROSTY PRZEPIS NA WEGAŃSKIE MLEKO SŁONECZNIKOWE

 

Naszym ostatnim odkryciem kulinarnym jest mleko z nasion słonecznika. Napój jest smaczny i tanie, a z resztek nasion możemy wykonać prosty wegański twarożek.



Składniki:

pestki słonecznika (1 szklanka)

woda


Wykonanie:

  1. Słonecznik przepłuczcie kilka razy w wodzie. Następnie namoczcie nasiona przez noc, w dwa razy większej ilości wody.

  2. Następnego dnia odcedźcie nasiona. Dodajcie ½ szklanki wody i zmiksujcie.

  3. Następnie przelejcie napój przez cienką gazę i odciśnijcie. (Możecie również użyć sitka o drobnych oczkach)

  4. Mleko jest gotowe. Możecie je rozcieńczyć lub dodać odrobinę cukru. Napój powinna się przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.

twarożek ze słonecznika


TU zostawiam Wam przepis na twarożek z pozostałych nasion. :)




Smacznego!


Patryk :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Vege Time , Blogger