Naszym ostatnim odkryciem kulinarnym jest mleko z nasion słonecznika. Napój jest smaczny i tanie, a z resztek nasion możemy wykonać prosty wegański twarożek.
Składniki:
pestki słonecznika (1 szklanka)
woda
Wykonanie:
Słonecznik przepłuczcie kilka razy w wodzie. Następnie namoczcie nasiona przez noc, w dwa razy większej ilości wody.
Następnego dnia odcedźcie nasiona. Dodajcie ½ szklanki wody i zmiksujcie.
Następnie przelejcie napój przez cienką gazę i odciśnijcie. (Możecie również użyć sitka o drobnych oczkach)
Mleko jest gotowe. Możecie je rozcieńczyć lub dodać odrobinę cukru. Napój powinna się przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
TU zostawiam Wam przepis na twarożek z pozostałych nasion. :)
Smacznego!
Patryk :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz