Składniki na 4 porcje:
1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
Szklanka soczewicy czerwonej
2 marchewki
1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
1 duża cebula
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka chilli
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
Jogurt kokosowy naturalny
podprażone na patelni pestki dyni lub słonecznika do posypania zupy-kremu
Sposób przygotowania:
- Dynię myję, kroję na pół, oczyszczam z pestek i włókien (nie wyrzucajcie pestek, można je uszyć 😉)
- Następnie kroję w kostkę razem ze skórką.
- Marchewki myję, obieram i kroję w kostkę.
- Cebulę obieram i również kroję w kostkę.
- Dynię, marchewki i cebulę przekładam do garnka i zalewam bulionem. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszam gaz/moc i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw (ok.10-15 min).
- Po ostygnięciu miksuję zupę blenderem na krem. Dodaję przyprawy i mieszam.
- Do podania zupy nakładam jogurt i posypuję ją prażonymi pestkami.
Smacznego!
Xoxo,
Dorota
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz