Wegańskie Spaghetti Bolognese |
Dzisiaj pokażę Wam mój ulubiony super prosty przepis na spaghetti.
Pomimo tego, że nie zawiera dużo składników jest bardzo sycący i pyszny!
W dodatku taki obiad zrobicie w mniej niż 30 min.
Prosty Przepis na Wegańskie Spaghetti Bolognese
|
Co będzie nam potrzebne:
(Danie dla 4 osób)- Wędzone tofu - kostka
- Duża Marchewka
- Duża Cebula
- Koncentrat pomidorowy - 190/200g
- 1/2 szklanki wody
- Sos sojowy jasny
- Oregano lub zioła prowansalskie
- Odrobina syropu z Agawy lub cukru
- Czosnek
- Pieprz i sól
- Makaron spaghetti
Prosty przepis na wegańskie Spaghetti Bolognese |
Przygotowanie:
Przygotowanie dania zaczynam od pokruszenia wędzonego tofu w dłoniach na małe kawałki, które następnie wrzucam na rozgrzaną patelnie. Polewam je łyżką sosu sojowego i dodaję odrobinę syropu z agawy. Kiedy tofu się zarumieni zdejmuję je z patelni na talerz.
Na tej samej patelni smażę drobno pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli dodaję do niej startą na małych oczkach marchewkę. Następnie na patelnię wlewam cały słoik koncentratu pomidorowego i dodaję do niego wodę. Przyprawiam sos oregano, pieprzem i solą oraz dodaję łyżkę sosu sojowego. Potem do sosu wsypuję wcześniej usmażone tofu i wyciskam przez praskę ząbek czosnku. Sos gotuję ok 5-10min na małym ogniu. Takie danie podaję z kukurydzianym makaronem spaghetti.
Smacznego!
Xoxo,
Dorota
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz