16 sierpnia

Prosty Przepis na Wegańskie Spaghetti Bolognese

 
Wegańskie Spaghetti Bolognese


 Dzisiaj pokażę Wam mój ulubiony super prosty przepis na spaghetti.
Pomimo tego, że nie zawiera dużo składników jest bardzo sycący i pyszny!
 W dodatku taki obiad zrobicie w mniej niż 30 min.

Prosty Przepis na Wegańskie Spaghetti Bolognese

Co będzie nam potrzebne:

(Danie dla 4 osób)

  • Wędzone tofu - kostka
  • Duża Marchewka
  • Duża Cebula
  • Koncentrat pomidorowy - 190/200g
  • 1/2 szklanki wody
  • Sos sojowy jasny
  • Oregano lub zioła prowansalskie
  • Odrobina syropu z Agawy lub cukru
  • Czosnek
  • Pieprz i sól
  • Makaron spaghetti
Prosty przepis na wegańskie Spaghetti Bolognese

Przygotowanie:


 Przygotowanie dania zaczynam od pokruszenia wędzonego tofu w dłoniach na małe kawałki, które następnie wrzucam na rozgrzaną patelnie. Polewam je łyżką sosu sojowego i dodaję odrobinę syropu z agawy. Kiedy tofu się zarumieni zdejmuję je z patelni na talerz.
 Na tej samej patelni smażę drobno pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli dodaję do niej startą na małych oczkach marchewkę. Następnie na patelnię wlewam cały słoik koncentratu pomidorowego i dodaję do niego wodę.  Przyprawiam sos oregano, pieprzem i solą oraz dodaję łyżkę sosu sojowego. Potem do sosu wsypuję wcześniej usmażone tofu i wyciskam przez praskę ząbek czosnku. Sos gotuję ok 5-10min na małym ogniu. Takie danie podaję z kukurydzianym makaronem spaghetti.


Smacznego!

Xoxo,

Dorota

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Vege Time , Blogger